
Formació per a mestres i professors
Presencial (a l’escola) o
En linia (a través de videoconferència)
Objectius:
Dotar als professionals de l’educació amb els
coneixements i eines necessàries per aplicar noves teories
i pràctiques pedagògiques.
Adreçat a:
Mestres i professors d’infantil, primària i secundària.
Els professionals de l’educació cada vegada prenen més consciència de la importància d’educar alumnes capaços d’aprendre a aprendre, flexibles, competents en autoavaluar-se, cooperar, gestionar el seu propi coneixement i en pensar autònomament. El currículum per competències, i l’avaluació més enllà dels sabers, suposa una oportunitat, i un repte, per impulsar molts d’aquests canvis. (* Bonificació dels cursos a centre).
L’objectiu principal dels blocs de formació que trobareu a continuació és endinsar-nos en què suposa programar i avaluar per competències, però sobretot comptar amb recursos per fer-ho que vénen de la mà d’enfocaments i metodologies diverses com la creativitat i aprendre a pensar, l’aprenentatge cooperatiu, la personalització de l’aprenentatge, la metacognició i l’avaluació formadora i formativa.
Durada: Els continguts de les formacions, i la seva durada, es realitzen totalment a mida, en funció de les necessitats de cada centre i partint del moment en el que es troba el claustre i poden combinar qualsevol de les temàtiques que es presenten a continuació, o treballar-ne una de sola.
Us podem oferir també assessoraments concrets dirigits a grups de treball específics o equips directius per tal de prendre decisions pedagògiques fonamentades en els temes que oferim: revisió i acompanyament en les programacions, realització d’instruments d’avaluació, disseny de materials i propostes … Aquests assessoraments es poden planificar per complementar les formacions amb el claustre o realitzar-se específicament per acompanyar en la implantació de projectes d’innovació concrets. I la durada pot ser puntual, consultes concretes sobre aspectes específics, o continuada al llarg del curs acadèmic.
El format de les formacions i els assessoraments pot ser a través de videoconferències o presencial.
Mòduls de cursos:
Dra. Meritxell Cano Autet
baixa pdf:

Currículum competencial
Un nou currículum, un nou repte, una nova oportunitat
Els nous plantejaments curriculars suposen un repte, i una oportunitat, per reflexionar sobre les nostres pràctiques pedagògiques, així com per adaptar-les a les noves demandes del Departament d’Educació. Tanmateix, requereixen que posem en pràctica múltiples metodologies i propostes d’aula per fer als aprenents més competents en tots els àmbits. I que siguem capaços de generar una avaluació competencial de qualitat per tal de valorar en l’alumnat els nivells d’assoliment de les diferents competències que se’ns proposen. En aquest marc l’aprenentatge cooperatiu, les estratègies d’autoavaluació i co-avaluació, les destreses de pensament, el pensament crític i la creativitat esdevenen algunes de les eines més rellevants que hem de fomentar, i avaluar, en l’alumnat.

Des de edu.dades.cat us oferim formació i assessorament en el disseny de programacions i proves de caràcter competencial per tal de poder avaluar totes les competències que ens proposa el Departament d’Educació. Iniciant-nos en la reflexió sobre com ha de ser una activitat o proposta d’aula per ser competencial, així com veure’n exemples i experiències. Continuant en el disseny de programacions d’aula. I generant, finalment, rúbriques competencials per tal d’establir el nivell d’assoliment de l’alumnat. Aquest enfoc pot partir de situacions globals i/o interdisciplinàries o bé centrar-se en àrees o matèries específiques.

Formació i Assessorament
Ensenyar i aprendre competencialment
Els nous plantejaments curriculars suposen un repte, i una oportunitat, per reflexionar sobre les nostres pràctiques pedagògiques, així com per adaptar-les a les demandes del Departament d’Educació. Tanmateix, requereixen que posem en pràctica múltiples metodologies i propostes d’aula per fer als nostres alumnes més competents en tots els àmbits. Cal que siguem capaços de generar un ensenyament i aprenentatge competencial i una avaluació de qualitat i coherent amb el que succeeix a les nostres aules. Per fer-ho ens caldran nous instruments d’avaluació. També és imprescindible anar més enllà de l’avaluació acreditativa i instaurar una cultura d’avaluació formativa als nostres centres. En aquest marc, l’aprenentatge cooperatiu, les estratègies d’autoavaluació i co-avaluació, les destreses de pensament, el pensament crític, la creativitat i les habilitats digitals esdevenen algunes de les eines més rellevants que hem de fomentar, i avaluar, en els nostres alumnes. I els mapes competencials, les programacions i la construcció d’instruments d’avaluació han d’ajudar al professorat a crear canvis reals a les nostres escoles i instituts.

Des de edu.dades.cat us oferim formació i assessorament en el disseny de mapes competencials, programacions i instruments d’avaluació. Acompanyem al professorat en tot el procés, des del disseny de propostes coherents amb cada una de les competències de cada una de les àrees o matèries del currículum, fins a la creació de rúbriques per prendre decisions acreditatives, formatives i formadores. Aquest enfoc pot partir de situacions globals i/o interdisciplinàries o bé centrar-se en àrees o matèries específiques.
Bonificació
La majoria dels cursos que fem se’ls bonifica el centre educatiu que rep la formació com a Formació en el treball.
Estem donats d’alta al SOC en compliment de la llei 30/2015 que regula el Sistema de Formació Professional pel treball en l’àmbit laboral.
Pels centres privats, la Fundae és qui canalitza les bonificacions. En el següent enllaç s’explica com demanar les bonificacions a través de la seva web:

Les bonificacions depenen de la grandària de l’escola, i s’han de complir unes condicions per demanar-la que s’hi expliquen, a part dels requisits per fer els tràmits:
Si es vol obtenir la certificació del Departament d’Educació com a formació permanent del professorat cal que el centre es posi en contacte amb el CRP de la seva zona. Des d’ edu.dades.cat us oferirem tota la documentació que els diferents CRPs sol·liciten.
Pels centres públics, la bonificació segueix uns tràmits propis, i segons el cas segueixen uns passos diferents per la formació en el treball.

Material docent
Elaboració de materials, propostes competencials i programacions
Disseny de materials a mida per utilitzar a classe o en sessions educatives i d’aprenentatge:
- Dossiers
- Maletes pedagògiques
- Caixes d’aprenentatge
- Plantilles i guies per fer propostes
- Continguts digitals
- Disseny de propostes i materials per ambients, espais i racons
- Programacions de situacions d’aprenentatge
- Construcció d’instruments d’avaluació i informes
Objectius: Dotar als professionals de l’educació amb els materials i les eines necessàries per aplicar noves teories i pràctiques pedagògiques. I fer que aquestes s’ajustin a les actuals demandes curriculars.
Adreçat a: Equips docents i professionals de l’educació de qualsevol àmbit o àrea d’aprenentatge

Seguint les corrents educatives més innovadores i aplicant eines i recursos d’ensenyament i aprenentatge diversos
- Aprenentatge Basat en Problemes, Aprenentatge Basat en Projectes, Treball per Projectes, Aprenentatge Basat en la Indagació, Aprenentatge Servei, Aprenentatge Basat en el Disseny.
- Rutines i destreses de pensament (veig-penso-em pregunto, compara – contrasta, CSI …)
- Estructures i tècniques cooperatives (1-2-4, foli giratori, llapis al mig, trencaclosques, grups d’investigació …)
- Dinàmiques de cohesió (la teranyina, l’entrevista, la maleta, cercles concèntrics …)
- Noves eines per promoure l’autoavaluació i la co-avaluació (bases d’orientació, escales d’estimació, llistes de verificació, rúbriques, rúbriques d’un sol punt o visuals, portafolis, estratègies de feedback …)
- Tècniques i recursos creatius i pel pensament crític (propostes divergents, les 5 competències, claus per pensar, filosofia 3/18, Ishikawa, 6-3-5, presa de decisions, arbres de decisió, taxonomia de Bloom/Anderson, eines de pensament global …)
En base a corrents educatives
- Aprendre i ensenyar a pensar
- Creativitat a l’aula
- Aprenentatge per indagació
- Aprenentatge cooperatiu
- Metacognició i Avaluar per aprendre
- Personalització de l’aprenentatge i DUA
- Neuroeducació
En compliment del currículum i l’avaluació per competències amb aprenentatges
- transferibles
- significatius i permanents
- autèntics
- productius i funcionals
En qualsevol de les àrees i matèries i de manera transversal
I en qualsevol de les etapes educatives
- Educació infantil
- Educació primària
- Educació secundària obligatòria
I acompanyats d’instruments d’avaluació (rúbriques) per prendre decisions sobre el nivell d’assoliment de l’alumnat en les diferents competències que s’hi treballen