Formació i assessorament

Mapes competencials
Creant línia de centre a partir del nou currículum
El plantejament del nou currículum necessita l’acció coordinada de tot el claustre per fer possible que les estratègies d’ensenyament i aprenentatge s’encaminin al desenvolupament de competències específiques i transversals. Els docents, en solitari, difícilment seran capaços de desenvolupar competències en el transcurs d’un únic curs. Per assegurar el perfil competencial de sortida en finalitzar l’educació bàsica caldrà prendre molts acords de centre, i establir maneres comunes de fer, per anar acompanyant l’alumnat.


mapes
Els mapes competencials esdevenen una eina de coordinació i consens entre el professorat que se situa entre el currículum i les programacions. Busquen assegurar que es plantegen propostes, sempre sota un enfocament competencial, que garanteixen que l’alumnat adquireixi les destreses necessàries. Parteixen de les competències, i no dels sabers, de manera que és a partir d’aquestes, i dels corresponents criteris d’avaluació, que es pensen quines propostes tipus, o imprescindibles, cal que tot el professorat dugui a terme. Els sabers també s’inclouen en els mapes, com no podria ser d’una altra manera, però el focus es posa en quin tipus de propostes cal que tothom dugui a terme, de manera coordinada. Tanmateix, i després de la identificació de les propostes imprescindibles, cal acordar indicadors i instruments d’avaluació.
Els indicadors especifiquen els criteris d’avaluació de les competències quan aquestes ja s’han concretat en activitats tipus o imprescindibles i ens asseguren que tot el professorat té present la intencionalitat de les activitats d’aula i com aquestes responen o es vinculen a les competències. L’últim pas en la realització dels mapes, el disseny d’instruments, idealment rúbriques, posa al professorat en situació d’acordar i concretar aquestes intencionalitats i com han d’anar avançant en els diferents cursos, convertint-se en rúbriques mare que tenen el consens de tot el claustre. El treball conjunt d’aquests instruments, a més, connecta clarament amb la necessitat de dur a terme una avaluació transparent, coherent al llarg dels diferents cursos i que possibiliti també una avaluació formadora i formativa, a part de la qualificadora.

La personalització de l’aprenentatge
Alumnat amb agència i aules i propostes universals i flexibles
4 idees, 4 vies i un camí per recórrer
La personalització de l’aprenentatge comporta una nova mirada educativa, que pren com a focus central l’alumnat i que l’actual currículum contempla dins del vector de la universalitat. Teories i recerques en educació, pedagogia i neurociències palesen que és l’aprenent que ha de donar sentit als aprenentatges essent conscient i autogestionant què i com aprèn. Centres i professorat, per la seva banda, haurien d’oferir propostes flexibles, accessibles i que redueixin les barreres, per garantir un aprenentatge inclusiu que pugui donar resposta a tot l’alumnat.

dua
Per fer-ho possible cal promoure una ensenyança metacognitiva, donar veu a l’alumnat, diversificar propostes i flexibilitzar el que passa a les aules, sense perdre de vista que qualsevol proposta parteix d’una intencionalitat educativa, que, a més, ha de poder ser avaluada amb rigor sota un enfocament d’avaluació formadora, formativa i qualificadora.

Els models de personalització de l’aprenentatge, entre ells el Disseny Universal per l’Aprenentatge (DUA), ens ofereixen metodologies i recursos per ajudar l’alumnat a anar configurant una imatge de si mateixos com aprenents que els permeti prendre decisions i per organitzar les aules sota el principi de la universalitat (multinivell, bastides, playlist, estacions, itineraris, plans de treball, objectius personals, diversitat d’input i output …)


Metacognició
7 Consells per una cultura metacognitiva a les aules
Els centres educatius hem anat prenent consciència de la rellevància de l’aprendre a aprendre i de la necessitat d’incorporar propostes d’avaluació formadora com a part natural dels processos d’ensenyament i aprenentatge. De totes les innovacions educatives amb les quals hem treballat en les últimes dècades, les que es relacionen amb la metacognició, l’avaluació formadora i formativa i el feedback han demostrat tenir l’índex més gran d’impacte en l’aprenentatge.
metacognició
La metacognició és el coneixement i regulació de les pròpies cognicions i ajuda a l’alumnat a anar-se fent una imatge de si mateixos com aprenents, que, en última instància, els ha de permetre marcar-se objectius i prendre decisions. Per aconseguir aquest aprenentatge cal assegurar que les aules són espais on la reflexió es produeix de manera freqüent i vinculada a propostes molt diverses, tan concretes com més genèriques.
Els 7 TIPS o consells fan un recorregut a propostes i recursos per crear una cultura metacognitiva a les aules (construir objectius de grup i individuals, instruments per l’autoavaluació i coavaluació, el bon feedback, modelatge metacognitiu, avaluació formativa i formadora, el cofeedback …)

Situacions d’aprenentatge
Disseny i programació de situacions d’aprenentatge: de les idees a l’avaluació
Les situacions d’aprenentatge són el nucli central de les programacions de l’actual currículum. Contextualitzen competències i sabers, en escenaris reals o simulats, i suposen un repte pels aprenents. La manera en la qual es presenten pot ser molt variada i respondre a metodologies diverses com els projectes de treball, el treball per projectes, l’aprenentatge basat en problemes, l’estudi de casos o l’aprenentatge basat en la indagació, per citar-ne algunes de les més rellevants. Tots aquests enfocaments metodològics, encara que amb certes diferències, ens permeten definir un repte i un context. Complementàriament, les situacions d’aprenentatge esdevenen el marc de moltes metodologies com l’aprenentatge cooperatiu, el pensament crític, la creativitat, les estratègies d’indagació i les habilitats metacognitives. Tot plegat tenint molt present què implica treballar i avaluar competencialment.
situacions
Per dissenyar les situacions d’aprenentatge i acabar construint una programació d’aula, cal tenir molt presents els elements curriculars (competències específiques i transversals, criteris d’avaluació, sabers, mesures universals, vectors …). Així com comptar amb recursos per promoure propostes competencials en les fases inicials, de desenvolupament, de síntesi i estructuració i d’aplicació i transferència. És molt important apuntar finalment que cal garantir la coherència entre el disseny del repte i el context, els objectius de la situació d’aprenentatge, els elements curriculars que contempla i l’avaluació. Per fer-ho possible els indicadors i els instruments d’avaluació esdevindran recursos fonamentals.
En tot aquest procés hem de veure les intel.ligències artificials generatives com les nostres aliades i aprendre a fer-ne ús per agilitzar algunes de les tasques que implica la programació.

Creativitat i el pensament crític
Propostes, rutines i destreses per aprendre a pensar
La creativitat i el pensament crític esdevenen dues de les eines fonamentals per promoure aprenents competents, flexibles i capaços d’adaptar-se a situacions i contextos diversos. Conèixer què és exactament la creativitat i el pensament crític i amb quines capacitats es manifesta i es pot treballar i avaluar és el primer pas en aquest camí.

Paul Torrance, pioner en la creativitat a l’escola: “Les escoles del futur no haurien de ser per ensenyar ni aprendre, sino per pensar”
creativitat
Avui dia tenim a l’abast molts recursos per promoure el pensament d’alt nivell, o pensament cognitiu d’ordre superior, descrit inicialment en taxonomies d’objectius d’aprenentatge com les de Bloom, Anderson, Webb o Marzano. Tanmateix, tots aquests recursos esdevenen molt coherents amb els actuals enfocaments competencials. Rutines i destreses de pensament, tècniques de creativitat, propostes de pedagogia de les preguntes, organitzadors gràfics, propostes de pensament de disseny o de pensament de sistemes en són alguns exemples. Tots aquests recursos es converteixen en bastides imprescindibles per promoure el pensament en l’alumnat.

Aprenentatge cooperatiu
Com la cooperació pot millorar l’aprenentatge
L’aprenentatge cooperatiu s’ha situat en els últims anys com una de les metodologies claus per afavorir l’adquisició de competències personals, socials i ciutadanes i una bona manera de desenvolupar també competències específiques. En el marc de l’actual currículum, i, concretament, pensant en les situacions d’aprenentatge i els processos d’indagació que impliquen, el treball en equip es converteix en una de les destreses prioritàries a desenvolupar. Complementàriament, gairebé totes les àrees i matèries incorporen competències específiques relacionades amb la cooperació.

cooperatiu
Per treballar a partir dels principis de l’aprenentatge cooperatiu cal conèixer, i dur a terme, modificacions en les propostes d’ensenyament i aprenentatge a partir de la implantació d’estructures i tècniques cooperatives, dinàmiques de cohesió i treball amb rols. Paral·lelament, cal promoure la reflexió de l’alumnat envers les seves competències per cooperar a partir d’estratègies d’auto i coavaluació com els diaris d’equip, els plans de treball i els diaris de sessions. Com a centres educatius, conèixer i implantar la metodologia pròpia de l’aprenentatge cooperatiu ens ajudarà a crear línia de centre, millorar el treball en grup que segur que s’està duent a terme i afavorir el desenvolupament de competències específiques i transversals.
Des de edu.dades.cat us oferim formació i assessorament en el disseny de mapes competencials, personalització de l’aprenentatge, metacognició, programacions de situacions d’aprenentatge, creativitat i pensament crític, aprenentatge cooperatiu, instruments d’avaluació. Acompanyem al professorat en tot el procés, des del disseny de propostes coherents amb cada una de les competències de cada un dels àmbits del currículum, fins a la creació de rúbriques per prendre decisions acreditatives, formatives i formadores. Aquest enfoc pot partir de situacions globals i/o interdisciplinàries o bé centrar-se en els àmbits concrets.